Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen jaren gaan stagneren, nadat het een lange tijd aan het dalen was. Er zijn natuurlijk verschillende oorzaken voor deze ongelukken zoals, afleiding (door de telefoon of het veranderen van een liedje), het rijden onder invloed of een glad wegdek. Uiteindelijk ben je zelf vooral verantwoordelijk voor het rijgedrag dat je vertoond en de kansen die je hebt op een ongeluk. Hier zijn een aantal tips om jouw rijgedrag te verbeteren.

Neem de tijd

Als je een afspraak hebt en je bent al een beetje laat heeft dat invloed op je rijgedrag, zorg er daardoor ook voor dat je op tijd klaar bent om in de auto te stappen. Hierdoor kan je rustiger aan doen en kan je meer focussen op het verkeer, aangezien je bijna sowieso wel op tijd zal komen. Als er slechte weersomstandigheden zijn zoals sneeuw, hagel of ijzel, is het verstandig om hier rekening mee te houden en nog eerder van huis weg te gaan. Bij deze omstandigheden is de concentratie en controle zeker nodig.

Leg de mobiel weg

Zorg ervoor dat je tijdens het autorijden niet gestoord wordt door je telefoon, zet het geluid van je mobiel op stil en zet een playlist op (waar je geen nummers hoeft te skippen), dit zorgt voor een rustige omgeving en geeft je meer ruimte om op te letten.

Alle beetjes helpen

De afgelopen jaren is de innovatie op het gebied van elektronica in de auto een stuk verbeterd, in veel nieuwe auto’s heb je de optie tot parkeersensoren en kan er gebruik worden gemaakt van een voor- en achteruitrijcamera set. Allemaal om het rijden makkelijker te maken, als je deze opties hebt maak er dan ook zeker gebruik van, maar blijf wel goed opletten, je kan niet blind op de elektronica af gaan. Als deze snufjes niet in jouw auto zitten is het altijd nog een achteruitrijcamera te koop, om zo extra hulp te krijgen bij het inparkeren.