hoe betaal het met een creditcard

Hoe betaal je met een creditcard?

Betalen met een creditcard kan zowel online als offline en staat bekend als veilige betaalmethode. Je kan betalen met een creditcard in fysieke winkels, maar ook bij online bestellen bij een webwinkel. Verder wordt een creditcard vaak gevraagd bij het maken van een reservering. Een groot voordeel van de creditcard is dat dit betaalmiddel wereldwijd geaccepteerd wordt. Maar hoe betaal je met een creditcard? En hoe werkt een creditcard precies? Wij leggen het je uit in dit artikel!

Kooptip: Heb je nog geen creditcard? Vergelijk dan alle creditcardmaatschappijen via deze website!

Hoe werkt een creditcard?

Bij een aankoop met een creditcard ontvang je pas aan het einde van de maand een rekening van de creditcardmaatschappij. Je kunt dus onmiddellijk iets kopen en dit bedrag pas aan het einde van de maand terug te betalen. Dit is ook direct het grootste verschil met een bankpas of een prepaid creditcard, waarbij het aankoopbedrag direct wordt afgeschreven van je rekening.

Het bestedingslimiet van je creditcard bepaald wat het maximale bedrag is dat je uit kunt geven. Bij een creditcard wordt deze bestedingsruimte niet bepaald door het saldo op de bankrekening, maar wordt dit berekend op basis van je inkomen.

In feite ga je bij het afrekenen met een creditcard een tijdelijke persoonlijke lening aan. Normaal gesproken is deze “lening” zonder rente als je voor het volledige bedrag voor het einde van de maand hebt terugbetaalt. 

Creditcard betaling: stap voor stap!

Wil je weten hoe een creditcard betaling precies werkt? Wij hebben hieronder een creditcard betaling stap voor stap uitgelegd.

  1. Betaling. De eerste stap is uiteraard het betalen met de creditcard, bijvoorbeeld op het internet of in een hotel.
  2. Voorschieten. Het bedrag wordt voorgeschoten door de creditcardmaatschappij.
  3. Rekeningoverzicht. Aan het einde van de maand ontvang je als creditcard gebruiker een rekeningoverzicht met alle uitgaven die je de afgelopen 30 dagen met de creditcard hebt gedaan.
  4. Bedrag afgeschreven van bankrekening. Heb je gebruik gemaakt van de bestedingslimiet? Dan wordt het openstaande bedrag meestal automatisch door de creditcardmaatschappij van je bankrekening afgeschreven. Het openstaande bedrag moet binnen 21 dagen betaald zijn.
  5. Boete. Is het bedrag niet tijdig terugbetaald aan de creditcardmaatschappij? Dan ontvang je een boete dat wordt gebaseerd op het openstaande saldo. Meestal bedraagt dit 2 tot 3% van het bedrag.

Sim only abonnement of toch een herlaadkaart nemen?

Veel mensen twijfelen tussen het aanschaffen van een sim only abonnement en een herlaadkaart. Dit is vrij logisch, want de abonnementen lijken erg op elkaar. Toch zit er een duidelijk verschil tussen beide mogelijkheden en zal het voor veel mensen voor de hand liggend zijn om voor één van de twee te kiezen. Het abonnement dat het best bij je past is afhankelijk van een aantal verschillende factoren die per persoon anders zijn.

Het verschil tussen sim only en een herlaadkaart

Om te beginnen is het van belang dat je weet wat nou precies het verschil is tussen een sim only abonnement en een herlaadkaart. Dat komt omdat veel mensen hier niet van op de hoogte zijn. Hierom volgt er hier een korte, maar bondige uitleg. Bij een sim only abonnement zit je vast aan een contract waar je op maandelijkse basis voor zal moeten betalen. In de meeste gevallen is dit één of twee jaar, maar er zijn ook een aantal maandelijks opzegbare sim only abonnementen. Daarnaast zal je bij een sim only abonnement iedere maand beschikking hebben tot nieuw tegoed. Daarentegen zit je met een herlaadkaart nergens aan vast. Dit komt doordat je pas geld zal moeten betalen zodra je abonnement op is. Als je momenteel op zoek bent naar een herlaadkaart is een herlaadkaart van prepaidsimkaarten.be een goede mogelijkheid.

De voordelen van een sim only abonnement

Een sim only abonnement brengt veel voordelen met zich mee. Zo is het allereerst zo dat het een stuk voordeliger is ten opzichte van een telefoon abonnement waarbij je op maandelijkse basis moet betalen voor zowel een toestel als een abonnement. Het toestel zal hierbij allereerst een stuk duurder zijn, je betaalt immers rente. Je betaalt altijd rente over deze lening en als je het toestel eenmalig los koopt zal je eenmalig meer uitgeven, maar uiteindelijk zal het toestel goedkoper zijn. Daarnaast zit je niet vast aan een duur abonnement als je een sim only abonnement afsluit. Kortom, als je kijkt naar de prijs is het een stuk voordeliger om voor een sim only abonnement of herlaadkaart te kiezen. Indien je veel tegoed nodig hebt, zal je het best kunnen kiezen voor een sim only abonnement.

De voordelen van een herlaadkaart

Een voordeel wat je zult ervaren als je een herlaadkaart gebruikt is het feit dat je zo lang met je abonnement kunt doen als je wilt. Hierdoor zal je niet aan het einde van de maand betalen voor je abonnement terwijl het nog niet op is. Je betaalt voor een herlaadkaart dus zeker weten niet onnodig geld. Daarnaast is het ook fijn dat je wellicht langer dan een maand zult doen met je abonnement. Hierdoor heb je mogelijk geen maandelijkse vaste kosten. Tot slot is het ook erg prettig dat een herlaadkaart simpel op te laden is. Voorheen moest je als je herlaadkaart op was afreizen naar een oplaadpunt waar je tegoed aan de kaart toe moest voegen. Momenteel is dat anders geregeld. Je kunt tegenwoordig namelijk makkelijk via het internet tegoed aan je herlaadkaart toevoegen. Hierdoor hoef je nooit zonder tegoed te zitten.


prepaid

Verschillende prepaid simkaarten

Op dit moment maken steeds meer mensen gebruik van een mobiele telefoon. In de meeste gevallen doen zij dit omdat het ontzettend praktisch is. Daarnaast vinden veel mensen een mobiele telefoon ook nog eens handig voor hun werk. Echter, wanneer je gebruik maakt van een mobiele telefoon, dien je deze wel te verbinden met het internet. Tenminste, als je jouw mobiele telefoon ook wilt gebruiken voor apps waarvoor je het internet nodig hebt. Heb jij momenteel een eigen mobiele telefoon, maar weet je nog niet welke simkaart je wilt gaan gebruiken om jouw telefoon te voorzien van data? Dan is de kans groot dat je de volgende voor- en nadelen van de verschillende simkaarten kunt gebruiken in jouw overweging. 

De verschillende soorten 

De kans bestaat dat je momenteel al eens simkaart in jouw telefoon hebt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een simkaart met een abonnement in jouw toestel hebt zitten. Door middel van een abonnement kun je iedere maand een bepaalde hoeveelheid data verbruiken. Daarnaast is het ook mogelijk om voor een onbeperkt abonnement te kiezen. Echter, voor de meeste mensen is het voordeliger om gebruik te maken van een prepaid simkaart. Het is hierbij wel belangrijk om rekening te houden met de verschillende tarieven die momenteel gerekend worden. 

Tarieven van een simkaart

Doordat er verschillende telecomproviders zijn, zijn er ook verschillende tarieven die momenteel gehanteerd worden. Voordat je een simkaart aanschaft is het wel belangrijk om rekening te houden met de verschillende tarieven die momenteel gerekend worden. Hierdoor kun je jouw uiteindelijke maandelijkse kosten op een gerichte manier bepalen. Wanneer je veel gebruik maakt van de belminuten, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk per belminuut betaald. Maak je daarentegen meer gebruik van het internet? Dan is het verstandig om er rekening mee te houden dat de tarieven voor het internet laag zijn.


Tips om het zakelijk goed voor elkaar te hebben

Veel mensen die een bedrijf hebben kijken niet om naar alle kosten die zij maken. Dit is erg zonde, want bij bijna ieder bedrijf vallen er kosten te besparen. In dit artikel lees je een aantal tips om het zakelijk goed en zo voordelig mogelijk voor elkaar te hebben. Hierdoor zal je jezelf mogelijk een hoop geld op maandelijkse basis kunnen besparen.

Bewaar de bonnen van je zakelijke aankopen

Om te beginnen is het verstandig om de bonnetjes van al je zakelijke aankopen goed te bewaren. Dat komt omdat je in Nederland de  btw die je betaald over aankopen terug kunt vragen als het een zakelijk aankoop was. In de meeste gevallen zal de btw 21% van het gehele aankoopbedrag betreffen en in enkele gevallen. In de overige gevallen zal de btw 9% zijn. Dit betekent eigenlijk dat korting krijgt op al je zakelijke aankopen, deze korting moet je alleen wel aan het einde van de maand terugvragen. Dat komt omdat je de btw over een product eerst wel moet betalen voordat je het terug kunt vragen.

Kosten besparen door SIP Trunk

Naast het terugvragen van de btw zijn er veel ondernemingen waarbij de spelers een telefoonabonnement van de baas krijgen. Dit is erg goed, maar veel ondernemingen laten hier een grote besparingsmogelijkheid liggen. Dat komt omdat je door een SIP Trunk aan te schaffen met internet kunt bellen. Dit houd in dat je met enkel onbeperkt internet ook onbeperkt kunt bellen. Een abonnement met onbeperkt bellen is dus niet meer van belang en dat geldt voor iedereen binnen het bedrijf. Zo hoef je enkel een abonnement aan te schaffen met onbeperkt internetten. De SIP Trunk tarieven liggen daarnaast ook laag ten opzichte van de meeste providers.

Een boekhouder inschakelen

Een andere tip om alle zakelijke financiën en dergelijke goed voor elkaar te hebben is het inhuren van een boekhouder. Een boekhouder is op de hoogte van alle regels en wetten omtrent de financiën van een onderneming. Andere handige werkzaamheden die een boekhouder ook uit kan voeren zijn factureren en het opstellen van een jaarrekening en een winst- of verlies balans. Door deze handige werkzaamheden zal je allereerst veel meer tijd over hebben om te besteden aan belangrijke werkzaamheden. Daarnaast zijn de rekeningen die een boekhouder op kan stellen erg fijn en handig. Hierdoor kan je overzichtelijk de omzet en de winst of verlies van je onderneming bekijken. Zo kan je ook goede en reële doelen stellen voor het aankomende jaar.

Een bedrijfswebsite laten maken

De laatste tip uit het artikel zodat jij het zakelijk goed voor elkaar kunt hebben is het laten maken of laten maken van een bedrijfswebsite. Het maken van een website voor je bedrijf is voor iemand zonder enige ervaring erg lastig. Als je al enige ervaring hebt met het maken van website is het wel verstandig om het zelf te doen. Zo kun je jezelf mogelijk een hoop kosten besparen. Door een bedrijfswebsite verbeter je de bereikbaarheid van je onderneming en daarnaast zal je meer klanten kunnen krijgen door een bedrijfswebsite.


Urenregistratie, hoe werkt dat?

Eerlijk is eerlijk: wie heeft veel zin om na een werkdag nóg een Excel-file aan te vullen of de database bij te houden voor urenregistratie? Jij bent expert in jouw vakgebied. Je wilt gewoon doen waar je goed in bent, zonder al te veel rompslomp. Hoe vlotter je je uren registreert, des te minder tijd je hieraan kwijt bent. Integreer je urenregistratie in je dagelijkse workflow en draag zo bij tot een vloeiend werkproces.

Rust in je hoofd

Gebruik software voor urenregistratie om eenvoudig uren te schrijven binnen jouw team. Geen gedoe meer met het berekenen van de totale tijd die je besteed hebt aan een project of opdracht. De software houdt de gepresteerde uren bij: je weet precies hoeveel tijd je kwijt was aan een project, vult dit in en je manager kan direct de uren goedkeuren. Je weet precies hoe het zit – blijf je wel binnen de beschikbare uren van dit project? – en dat geeft rust.

Doe waar je goed in bent

Een voorbeeld van gebruiksvriendelijke software voor urenregistratie is Simplicate. Schrijf tijd op een project en de software berekent en integreert de geschreven tijd automatisch in de projectadministratie. Zo komt er tijd vrij om te doen waar jij de allerbeste in bent. Bovendien heeft snelle urenregistratie als voordeel dat je sneller kunt factureren, waardoor klanten eerder betalen.

Super efficiënt

Onderweg of op kantoor, in de app of aan je desktop: het maakt niet uit waar je je bevindt en of je je GSM of laptop bij je hebt. Je hoeft gespendeerde tijd niet meer te onthouden: onmiddellijk invullen in de urenregistratie app en that’s it. Je uren zijn direct geregistreerd en inzichtelijk voor collega’s.

Maak het jezelf gemakkelijk

Maak van je urenregistratie een gewoonte. Klinkt eenvoudig, is het ook. Doe je je urenregistratie op je smartphone? Voeg de app dan toe aan je beginscherm. Op die manier is tijdschrijven zo gepiept.


5g-telefoon-abonnement

Met een 5G telefoon abonnement klaar voor de toekomst

Ben jij jouw mobiele provider ook wel eens zat? Slecht bereik op sommige plekken in Nederland en instabiel internet? Dan is een telefoon abonnement met 5G internet precies wat jij nodig hebt. Momenteel wordt 5G uitgerold in Nederland en verwacht wordt dat in 2025 er volledige dekking in heel Europa is. Maar wat is 5G precies en wat zijn de voor- en nadelen van dit netwerk? In deze blog gaan we je meer vertellen over 5G internet en jouw telefoonabonnement.

Wat is 5G?

Kortgezegd is 5G een nieuwe telecommunicatie-norm. Het is de opvolger van 4G/IMT-Advanced en biedt een grotere gegevensdoorvoer en minder vertraging. Het kenmerkt de vijfde generatie van mobiele netwerken.

5G biedt niet alleen verbeteringen voor gebruikers van mobiel internet. Met deze techniek kunnen ook belangrijke toepassingen worden ontwikkeld en verbeterd. Denk bijvoorbeeld zelfrijdende vrachtwagens, het controleren van fabrieksprocessen met snellere sensoren en gebruik bij nieuwe operatietechnieken in ziekenhuizen.

De introductie van 5G gaat ervoor zorgen dat internet, telefonie en digitale televisie sneller doorgegeven kan worden en een hogere kwaliteit kan bieden. Zo bieden Alles-in-1 pakketten een steeds hogere downloadsnelheid en wordt mobiel internet stabieler.

Voordelen van het 5G netwerk

Het belangrijkste voordeel van 5G is dat de internetsnelheid enorm hoger ligt. Een stuk sneller dan het draadloze internet thuis en het 4G netwerk van je huidige provider. Theoretisch gezien zou 5G internet zo’n 50 tot 100 keer sneller kunnen zijn. In tests worden wel eens snelheden gehaald van 1 terabyte per seconde.

De 5G-standaard schrijft voor dat een antenne minimaal 100 MBps downloadsnelheid en 40 MBps uploadsnelheid biedt. Dit is ook te halen met een 4G+ netwerk, maar alleen als het rustig is. 5G zal deze snelheid garanderen ook als meerdere mensen tegelijk gebruik maken van het netwerk.

Naast een toename van de internetsnelheid biedt een telefoonabonnement met 5G meer voordelen. Het netwerk is namelijk een stuk stabieler en biedt een betere landelijke dekking. Dit betekent dat je overal in Nederland goed bereik hebt en ook overal snel internet op je smartphone hebt. Zo kun je onbezorgd streamen, gamen en appen.

Wat zijn de nadelen?

Hoewel het nieuwe 5G netwerk veel voordelen biedt voor de gebruiker, dien je wel rekening te houden met het verbruik. Onderzoek toont aan dat er een relatie bestaat tussen een hogere internetsnelheid en een hoger dataverbruik. Wanneer je mobiele internet sneller is, zal je er waarschijnlijk meer gebruik van maken.

Denk aan het spelen van grotere games op je telefoon of het verzenden van grotere bestanden. Ook Netflix of Videoland streamen op een smartphone is steeds populairder geworden. Waarschijnlijk gaat jouw verbruik omhoog en hier moet jouw databundel goed op worden afgestemd. Ga je een nieuw mobiel abonnement afsluiten of je huidige abonnement verlengen? Kies dan voor een Unlimited abonnement of in ieder geval een abonnement met onbeperkt data.

Volledige dekking in Europa

De uitrol van 5G is in 2020 begonnen, maar voordat er sprake is van een volledige dekking in Europa zijn we enkele jaren verder. Verwacht wordt dat in 2025 heel de Europese Unie voorzien is van het 5G-netwerk. Dat is afgesproken tijdens de ‘Staats van de Unie’-toespraak van de voorzitter van de Europese Commissie

Kleine dorpen en plattelandslocaties zullen als eerst 5G-dekking hebben. Hier is het rustiger, dus kan 5G eenvoudiger worden uitgerold. Naar verwachting zijn deze delen van Nederland in 2020 volledig overgeschakeld op het 5G netwerk. Is het nieuwe netwerk daar succesvol uitgerold, dan zullen drukkere locaties volgen. Denk aan grote steden, winkelcentra en luchthavens.

Telefoon abonnement met 5G

Kun je jouw huidige abonnement verlengen of wil je een heel nieuw telefoonabonnement afsluiten? Dan is het verstandig om te kiezen voor een provider die het 5G netwerk ondersteund. Denk aan grote mobiele providers als KPN, Vodafone en T-Mobile. Door te kiezen voor een 5G telefoon abonnement ben jij namelijk helemaal klaar voor de toekomst. Door een netwerk en telefoon te combineren die geschikt zijn voor 5G kun jij gebruik maken van razendsnel internet, heb je een stabiel netwerk en een betere dekking.


woonverzekering

Een huis verzekeren met een woonverzekering

Stel je hebt net een nieuw huis gekocht of gehuurd. Dan moet je dat huis verzekeren met een woonverzekering. Er zijn veel verzekeraars die een woonverzekering aanbieden.  Het zijn verzekeringen met allemaal andere dekkingen en prijzen. Natuurlijk wil je niet te veel betalen voor je woonverzekering. Aangeraden wordt daarom om de woonverzekeringen van de verschillende verzekeraars goed met elkaar te vergelijken.

Vergelijken van de dekkingen van woonverzekeringen

Woonverzekeringen verschillen, zoals zojuist opgemerkt, wat betreft prijs en wat betreft dekking. Let daarom bij het vergelijken van woonverzekeringen niet alleen op de prijs. Het is belangrijk om ook te letten op de dekking van de woonverzekering. Die dekking moet natuurlijk passen bij jouw wensen. Let bijvoorbeeld op de hoogte van het eigen risico. De hoogte van het eigen risico kan per verzekeraar verschillen. Bedenk dat kiezen voor een hoog eigen risico betekent dat je bij schade een fors bedrag zelf moet betalen. Bovendien zijn er verzekeraars die het eigen risico per schadegeval berekenen, terwijl andere verzekeraars dat niet doen. Uiteraard vergelijk je ook de dekking van de verschillende verzekeringen. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om verzekerd te zijn tegen schade die veroorzaakt wordt door noodweer. Kies dan voor een woonverzekering die door noodweer veroorzaakte schade dekt en die een laag eigen risico heeft.

De opstalverzekering en de inboedelverzekering

Stel je hebt een opstalverzekering afgesloten. Dan wordt de woning en alle onderdelen die verbonden zijn met de woning gedekt door de verzekering. Onderdelen van de woning zijn bijvoorbeeld de badkamer en de keuken. Heb je een eigen huis? Dan ben je niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Neem je een hypotheek om een eigen huis te kunnen kopen? Dan kan de hypotheekgever je wel verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. Woon je in een huurhuis? Dan heb je geen opstalverzekering nodig. De eigenaar van de woning is verplicht om een opstalverzekering af te sluiten.

Stel je hebt een inboedelverzekering. Dan zijn alle spullen die lso in je woning staan verzekerd. Het is niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Heb je kostbare spullen in huis? Dan wordt het wel aangeraden om een inboedelverzekering af te sluiten. Die spullen zijn dan verzekerd bij bijvoorbeeld een inbraak. Let bij het afsluiten van een inboedelverzekering wel op tot welk bedrag kostbare spullen zijn verzekerd. Heb je een inboedelverzekering met een buitenshuisdekking afgesloten? Dan ben je ook verzekerd als je spullen buitenshuis gestolen of beschadigd worden. Let op! Bij schade aan je smartphone hanteren veel verzekeraars een hoog eigen risico.

De aansprakelijkheidsverzekering

Wil je volledig verzekerd zijn. Dan moet je ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, want een aansprakelijkheidsverzekering dekt alle schade die niet door een opstal- of inboedelverzekering wordt gedekt. Ga je woonverzekeringen met elkaar vergelijken? Dan wordt aangeraden om de aansprakelijkheidsverzekering meteen mee te nemen.


video vindbaarheid

Video SEO (YouTube)

Verlies YouTube niet uit het oog. Naast reguliere webpagina’s kunnen ook video’s geoptimaliseerd worden. YouTube is na Google de grootste, meest gebruikte zoekmachine van het web. YouTube is eigendom van Google. En YouTube videos zullen bij zoektermen die visueel ingesteld zijn prominent bovenaan getoond worden door Google. Denk met name aan de hobby sfeer, of zoekopdrachten omtrent Do It Yourself of ander soort tutorials.

Weinig verschil met reguliere SEO

YouTube optimalisatie is eigenlijk niet heel veel anders dan reguliere website SEO. En de SEO kosten van video optimalisatie zijn vergelijkbaar. De titel van de video is erg belangrijk, dus vermeld daarin zeker (op natuurlijke wijze!) het zoekwoord. Daarbij wil je de omschrijving van de video zorgvuldig invullen. De bekende Amerikaanse SEO specialist AJ Kohn beschreef zoekmachine optimalisatie als volgt “behandel de zoekmachine als een blind vijf jarig kind”. Dat klinkt wat grof. Maar ondanks de vooruitgang in kunstmatige intelligentie en machine learning, kunnen zoekmachines nog steeds niet ‘zien’. Zij gaan nog steeds voornamelijk af op tekst inhoud. Je zou idealiter dus de video goed beschrijven in duidelijke makkelijk te begrijpen taal. En waar relevant zorgen voor ondertiteling. Evt. kun je dit uitbesteden aan een zoekmachine optimalisatie bureau.

Kwaliteit belangrijk

YouTube rangschikkingen binnen YouTube zelf zijn dan verder vooral gebaseerd op de gebruikerssignalen en interactie. Wat betekent dit? Hoeveel keer is de video bekeken? Hoe veel commentaren? Hoe lang blijven zij kijken is met name belangrijk, dus kijkt men de hele video uit? Dit soort signalen zijn vrijwel niet te manipuleren. Het enige wat men kan doen is gewoonweg een hele goede video maken die pakkend is. Beeldkwaliteit is ook belangrijk, indien het kan, kies dan voor een hoge resolutie (HD).

Voor het rangschikking van YouTube video’s buiten YouTube, dus in de Google.nl zoekresultaten zijn met name embeds belangrijk. Embeds kun je zien als ‘de hyperlinks van video’s. Een embed is wanneer een website een YouTube video implementeert in een webpagina. Idealiter omsluit je de video dan ook op je eigen website. Wanneer andere websites jouw video ook gaan raadplegen op dergelijke wijze dan zal deze nog prominenter zichtbaar worden in de zoekresultaten van Google.


fraude facturen

Zo herken je fraude facturen

Fraude facturen worden ook wel spookfacturen genoemd. Het zijn neprekeningen die je krijgt per mail, app of zelfs per sms, van oplichters die hopen dat een onoplettende ondernemer de factuur betaalt. Het geld komt dan natuurlijk op de rekening van de crimineel terecht. Misschien heb je er zelf wel eens een binnengekregen vanaf een vreemd e-mailadres en had je direct door dat je een nepfactuur had ontvangen.

Helaas worden oplichters steeds beter in het namaken van echte facturen. Online boekhouden MKB wordt er zo niet eenvoudiger op. Ook komt het voor dat criminelen zich voordoen als een bepaalde instantie om belangrijke informatie boven tafel te krijgen, zoals je bankgegevens. Het kan geen kwaad om als ondernemer extra op te letten als je dit soort berichten krijgt. Hier zijn 8 tips om fraude facturen te herkennen.

1. Klik nooit op een link in een sms

De bank, de Belastingdienst en de overheid zullen nooit om je persoonlijke gegevens vragen via mail, telefoon, WhatsApp of sms. Zij communiceren allemaal per brief of via specifieke pagina’s op internet waarvoor je moet inloggen (MijnOverheid.nl bijvoorbeeld).

2. Bank en Belastingdienst sturen geen herinneringen

Een rekening openstaan bij de bank of de Belastingdienst? Dat kan natuurlijk, maar krijg je een herinnering van een van die instanties dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een spookfactuur. De bank, overheid en Belastingdienst sturen namelijk geen herinneringen.

3. Kijk aan wie de factuur is gericht

Fraude facturen zijn meestal niet aan jou als persoon gericht en gebruiken vaak een algemene aanhef.

4. Check het e-mailadres

Krijg je een e-mail bericht met een factuur kijk dan goed naar het e-mailadres van de afzender. Klopt deze met het mailadres dat jij van de instantie in je administratie hebt staan? Zo nee, dan heb je waarschijnlijk te maken met een fraudeur.

5. Kijk wie de afzender is van de factuur

Betaal een factuur nooit zonder te checken waar deze vandaan komt. Herken je de naam van de afzender? Zoek de afzender op in het handelsregister om te kijken of het bedrijf inderdaad bestaat.

6. Check het ordernummer

Bestel je vaak hetzelfde bij een bedrijf? Dan loop je kans om een fraude factuur te ontvangen voor de bestelling die je vaker doet. Kijk daarom altijd, voordat je geld overmaakt, of je de bestelling die op de factuur staat daadwerkelijk hebt gedaan. Leg hiervoor het ordernummer dat op de factuur staat naast je eigen administratie.

7. Controleer het bankrekening nummer

Ook een slimme manier om te controleren of je te maken hebt met een fraude factuur is door het bankrekeningnummer op de factuur te checken. Is dit nummer bekend in jouw administratie? Fraudeurs maken vaak gebruik van buitenlandse bankrekeningen, let dus extra goed op als je een factuur krijgt met een buitenlands bankrekeningnummer.

8. Lees de kleine lettertjes

Bij sommige nepfacturen kun je kleine lettertjes vinden waarin zoiets staat als: “dit is een aanbieding”. Ook als je het woord ‘offerte’ ergens tegenkomt heb je waarschijnlijk te maken met een fraude factuur.

Fraude facturen bestaan er in allerlei soorten en maten. Je kunt ze binnen krijgen per sms, WhatsApp, mail en de post. Het kunnen facturen zijn van je bank, naheffingen van de belasting, verkeersboetes en facturen van producten die je nooit hebt gekocht. Het beste wat je als ondernemer kunt doen om er niet in te tuinen is elke factuur of herinnering die je krijgt kritisch onder de loep te nemen. Eigenlijk is er bijna geen één instantie die facturen communiceert per WhatsApp of sms en het opvragen van persoonlijke gegevens gebeurt ook nooit op die manier. Heb je twijfels over een factuur die je van een bepaalde instantie hebt binnen gekregen bel dan met die instantie om zekerheid te krijgen.
Een offline boekhoudprogramma kan een uitkomst zijn omdat deze minder fraude gevoelig zijn.

Het versturen van een fraude factuur is strafbaar. Om te helpen deze vorm van fraude tegen te gaan kun je melding maken van een spookfactuur bij de fraudehelpdesk. Daarnaast kun je aangifte doen bij de politie.


technologie

Hoe technologie de toekomst veiliger maakt

De opkomst van technologieën schieten uit de grond. De ontwikkelen elkaar in razendsnel tempo op. Dit zie je terug in de telefoonbranche, zoals nieuwe netwerken die continue ontwikkeld worden. Internet of Things maakt dingen mogelijk die in het verleden ondenkbaar waren. Zo kan je mobiele telefoon bijvoorbeeld communiceren met een horloge of andere slimme apparaten, zonder dat er tussenkomst van mensen bij nodig is. Deze ontwikkelingen maken het leven niet alleen maar makkelijker, maar ook nog eens sneller en veiliger. In deze blog leg ik je uit hoe technologie bijdraagt aan de veiligheid in ons dagelijks leven en op de werkvloer.

Zakelijke sector

Veiligheid is belangrijk op de werkvloer, zeker op plekken waarbij veel risico’s komen kijken. Neem als voorbeeld het werken in de bouw. Manieren om dit veiliger te laten verlopen waren er al, zoals met iso 45001. Maar nu kunnen apparaten ook makkelijk risico’s opsporen en deze omzetten in waarschuwingen naar personeel. Ook het werk in ziekenhuizen heeft veel profijt gehad van technologische ontwikkelingen. Zo zijn tegenwoordig zeer verregaande mogelijkheden die operaties makkelijker laten verlopen. Artsen kunnen bijvoorbeeld tegenwoordig virtueel een operatie uitvoeren, zonder dat hier een patiënt bij te pas komt. Door deze manier van voorbereiding worden risico’s tijdens dergelijke ingrepen een stuk kleiner gemaakt.

Dagelijks leven

Wanneer je vroeger autopech had was dat een nog groter probleem dan dat het nu is. Langs de snelweg op zoek naar een laadpaal om door te geven waar je was, het was zeker niet makkelijk. Tegenwoordig wordt een kapotte auto opgemerkt door camera’s die zorgen dat er rode kruizen boven de weg komen te staan als dit nodig is. Daarnaast kan iedereen gemakkelijk met een telefoon doorgeven wat er is gebeurd en welke hulp er eventueel nodig is. De overheid maakt ook gebruik van nieuwe technologieën om criminaliteit te bestrijden. Door mobiele telefoons uit te lezen komen agenten vaak criminelen op het spoor, zonder dat criminelen dit zelf doorhebben.

Waar zit de grens?

We kennen allemaal de voorbeelden uit China, waarbij de overheid complete controle heeft op het gebruik van mobiele technologie van de inwoners van het land. Deze situatie is in Nederland dan ook zeer ongewenst, en het is daarom belangrijk om een grens te trekken. Veiligheid is belangrijk en technologie maken dit mogelijk, maar de vraag is, hoever mogen bedrijven en overheden hierin gaan?